Oulun suurlähetystö

Paluumuuttajan kohokohdat Oulussa

Joulu Oulussa. Se on erityisen tunnelmallista aikaa ja odotukset voivat olla korkealla – ainakin jos viime hetkestä on kulunut aikaa. Nyt paluumuuttaja Mai kertoo hänen fiiliksiään lumisesta joulumaisemasta. Millainen on loppuvuoden juhla-aika rakkaassa kotikaupungissa, Oulussa?

Meidän perheemme siemen kohti paluumuuttoa istutettiin alkuvuonna 2020, kun AC Oulu sai haaviinsa mieheni Rafinhan. Tuolloin olimme askeleen lähempänä unelmamme toteutumista kotikaupunkiini paluusta.

Meidän viimeisen vuoden kohokohdat paluumuuttajina on ollut AC Oulun nousu liigaan kauden 2020 päätyttyä. Mieheni sopimus laivastonsinisissä jatkui myös kaudelle 2021 ja oululaisten iloksi AC Oulu säilytti liigapaikkansa myös kaudelle 2022.

Jalkapallo on ollut aina iso osa elämäämme ja myöskin paluumuuttajina olemme nauttineet lähes jokaisesta AC Oulun kotiottelusta Raatin stadionilla.

Jouluun on enää reilu kuusi viikkoa. Viime joulun jouduimme maailmantilanteen vuoksi viettämään ensimmäistä̈ kertaa vain meidän perheen kesken lapsuudenkodissani uudessa kotikaupungissamme Oulussa.

Innolla odotamme tulevaa joulua, jonka voimme viettää lapsuudenperheeni ja oman perheeni kanssa saman katon alla, missä isovanhempani ovat luoneet jo vuosia aikaisemmin joulumuistoja.

Lumisista jouluista uudessa kotikaupungissamme on tullut yksi elämämme kohokohdista. On hienoa jatkaa suvun joulutraditioita sukumme talossa.
Muualla asuessamme kaipasimme Oulun lumisia jouluja. Eihän joulu tuntunut joululta ilman lunta.

Viime vuonna päivää ennen jouluaattoa remontista valmistunut saunamme kuuluu kohokohtiimme, mitä olemme kokeneeet paluu Ouluun myötä.

Uurastimme paljon saunamme eteen ja teimme remonttia itse niin paljon kuin pystyimme, joten viime jouluaaton kruunasi lempeät löylyt uudessa saunassamme. Elämämme ensimmäisessä puulämmitteisessä saunassa löylyt olivat mitä mainioimmat.

”Lapset pääsevät kävelemällä kouluun”

Kahden suurkaupungin jälkeen Oulu tuntuu sopivankokoiselta kaupungilta.
Koemme, että Oulu on turvallinen kaupunki, missä lapset voivat kulkea yksin kouluun, harrastuksiin ja ystävilleen.

Viime vuoden kohokohtiin uutena oululaisena on kuulunut ehdottomasti se, että lapset pääsevät kävellen kouluun.

Olen suunnattomasti nauttinut siitä, kun lapset ovat lähteneet kouluun ja saan aloittaa aamuni, kahvi kupin kera, rauhallisesti ilman lähtöä minnekään.

Nämä aamuhetket tuntuvat kultaakin arvokkaammilta, kun saan hetken olla yksin omine ajatuksine, ennen työpäiväni alkamista. Aamukiireet ja siirtymiset autolla ovat jääneet historiaan paluumuuton myötä.

”Tunnet olevasi kuin ulkomailla”

Ilmatonmuutoksen vaikutuksesta Oulun kesät ovat olleet viime vuosina lämpimämpiä kuin Etelä-Suomessa. Muistan lapsuudestani, että menimme useasti Etelä-Suomeen parempien ilmojen perässä. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi Oulussa oli tunnetusti kylmemmät kesät, mutta ei enää.

Yksi kohokohdistamme viimeisen vuoden aikana Oulussa on ollut lämpimät kesät. Viime kesä oli erittäin suotuisa oululaisille ja nautimme suunnattomasti uimisesta joissa, järvissä sekä meressä.

Kun kesän lämpö pääsi yllättämään ajoimme viidessä minuutissa Oulunjoelle pulahtamaan. Kaunis Papinjärvi, lentokentän kuppeessa, oli ihan uusi tuttavuus perheellemme ja kävimme siellä kesän aikana uimassa useamman kerran.

Nallikarin kauniit auringonlaskut tekivät meihin suuren vaikutuksen paluumuuttajina ja Hailuodon kauneus yllätti. Viime kesältä Hailuodon lauttamatka oli mieleenpainuva kokemus ja toissasyksyn Hailuodon siikamarkkinat olivat lämminhenkinen tapahtuma, missä kävimme lasten ja vanhempieni kanssa. Hailuodossa tunnet olevasi kuin ulkomailla.

Oulun lähialuieden ulkoilualueet ovat kuuluneet myös perheemme kohokohtiin viimeisen vuoden aikana.

Oulunjoen varrella sijaitseva Lemmenpolku, Pilpasuo, Hupisaaret ja Koitelinkoski kuuluvat mielestämme Oulun parhaimpiin luontokohteisiin.
Noin vartissa ajamme kunnon metsään, jossa voimme hiljentyä ja ladata akkujamme vastapainoksi arjen kiireelle.

Useasti viikonloppuna olemme tehneet retkiä Oulun lähialueella oleville luontokohteille. Oulun alueelta löytyy myöskin useita nuotiopaikkoja. Olemme joinakin viikonloppuina menneet tekemään tulet nuotiopaikoille ja nauttineet elävästä tulesta eväiden kera.

Raksilasta Ruskoon

Jokaisen perheenjäsenemme mielestä Oulun palveluista Raksilan uimahalli kuuluu parhaimistoon.

Oululaisina olemme käyneet uimassa Raksilassa ja tästä harrastuksesta on tullut yksi arkemme kohokohta perheellemme paluumuuton myötä.

Ruskotunturista on tullut lapsillemme suosikkikohde Oulussa. Oulussa pääsee myös laskettelemaan; vasta-aloittelijoille sekä lapsille Ruskotunturi on loistava kohde. Talvisin lapsemme pääsevät alle vartissa rinteeseen.

Tykkäämme myöskin oulun murteesta, jota pääsemme kuulemaan uudessa kotikaupungissamme päivittäin.

Oulun murteen kuuleminen on ihanaa ja se saa hymyn huulillemme, joten Oulun murre kuuluu myöskin elämämme kohokohtiin oululaisina. Lapsemme eivät ole koskaan asuneet Oulussa ja ilokseni kuulen, siellä täällä, sanoja oulun murteesta nyt, kun he ovat olleet jo ouluisia reilun vuoden päivät.

Milloinkohan koittaa se päivä, että he puhuvat ainoastaan oulua?

Oulussa on paljon muutakin hyvää ja näistä haluan kertoa teille myöhemmin lisää. Lopuksi haluan vielä todeta, että paluu Ouluun on ollut meidän perheen yksi elämän kohokohdista. Olemme erittäin onnellisia paluumuuttoomme ja uuteen elämäämme Oulussa.

Kirjoittaja: Mai Lankinen
Pääkuva: Kaunis Piirto