Oulun suurlähetystö

Uudella innolla koettua Oulua

Ouluun muuttaessamme päätin, että esittelisin puolisolleni mahdollisimman paljon hänelle uutta kaupunkia. Samalla pääsin itse kokemaan Oulun aivan uudella innolla.

Näin jälkikäteen ajateltuna tämä Paluumuuttaja -projekti ei olisi voinut sattua parempaan aikaan, sillä olen päässyt jakamaan kokemuksia vierailukohteistamme myös muille.

Seuraavassa tiivistelmät kohteista, jotka jäivät parhaiten mieleen.

Hailuoto

Vierailimme Hailuodossa vasta kesälomien päättymisen jälkeen, sillä tiesimme saarella olevan silloin rauhallisempaa. Edellisestä vierailustani Hailuotoon oli kulunut jo lähes kymmenen vuotta, joten odotin matkaa innokkaana myös itse.

Lauttamatkan lisäksi saarelta mieleen jäivät tuulivoimalat, Marjaniemen kaunis ja rauhallinen ympäristö, sympaattinen Ravintola Frans sekä Hailuodon Panimon oluiden maistelu. Paljon enemmänkin olisi ollut nähtävää ja koettavaa, mutta jääpäs jotain seuraavallekin kerralle.

Tietomaa

Kaksi aikuista Tietomaassa… Kuinka huippua!

Tämänkin reissun ajoitimme alkusyksyyn, joten pisteille ei tarvinnut jonottaa. Vaikka monet Tietomaan kohteista on suunniteltu lapsia ajatellen, löytyy sieltä myös aikuisille koettavaa.

Urheilu-aiheinen näyttely herätti kilpailuhenkisyyteni ja kokeilin useampaakin eri lajia. Yksi hauskimmista laitteista oli vuoristoratasimulaattori, jonka kyydissä nauru raikasi.

Koitelin kosket

Vaikka Koiteli oli meille molemmille jo entuudestaan tuttu, halusimme palata koskien äärelle rauhoittumaan. Lähellä kovaa pauhaavaa vettä pystyi hetkeksi irtautumaan arjesta.

Perinteisesti Koiteliin mennään paistamaan makkaraa tai muita nuotioherkkuja, mutta halusimme keskittyä mieluummin rauhoittumiseen ja luonnosta nauttimiseen minkä vuoksi emme pakanneet evästä mukaan lainkaan.

Pohjois-Pohjanmaan museo

Muistan vierailleeni tässä museossa edellisen kerran ala-asteella. Eli aivan liian kauan aikaa sitten. Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka kiinnostavia näyttelyitä museossa olikaan.

Eniten aikaa vierähti tutkaillessa Tuomas Kukkamaan rakentamaa suurta Lego-Oulua ja ihmetellessä vanhoja aseita. Myös Oulun tervahistoriasta oli kiinnostavaa oppia lisää.

Nykyisellä paikallaan Ainolanpuistossa museo ei tule enää kauan pysymään, joten ehdimme vielä kokemaan palan historiaa myös rakennuksen puolesta.

Oulujoki

Kaikista ihanin kohde on kuitenkin ollut Oulujoki. Olemme kulkeneet pyörillä sen ympäri ja nauttineet sen rannoista ja viileistä vesistä kesän helteillä.

Oulujoki on siitä mainio, että sen varrelta löytyy lukemattomia rantoja ja uimapaikkoja moneen makuun. On pienempiä ja rauhallisempia rantoja kuten Maikkula, Myllyoja ja Konttinen, sekä isompia kesäkahviloin varusteltuja rantoja kuten Tuira ja Värttö.

Pyöräbaanojen ja rantojen lisäksi jokeen voi tutustua myös veneillen tai miksei vaikka yöpyen ”Koivurannan Iglussa”. Sellainen elämys täytyy kyllä ehdottomasti kokea ensi kesänä.

Ennen sitä vuorossa on tietysti talvi ja sen tuomien mahdollisuuksien kokeminen tällä uudella innolla.

Kiitos teille, ketkä ovat juttujani seurailleet.

Kirjoittaja: Erika Kamsula