Emilia Ponkala, Markku Ahvenjärvi ja heidän poikansa istuvat sohvalla.
Oulun suurlähetystö

Triplasti lisää asuintilaa paluumuuttajille

Emilia Ponkala ja Markku Ahvenjärvi halusivat kasvattaa lapsensa selvästi pääkaupunkiseutua pohjoisemmassa. Oulussa ruuhkat eivät venytä päivien pituutta ja asuminen on huomattavasti edullisempaa Helsinkiin verrattuna.

Emilia Ponkala ja Markku Ahvenjärvi istuvat kotinsa sohvalla tavallisen arkipäivän alkuillasta. Pian 2-vuotias Reino-poika on kiivennyt äitinsä syliin ja tähystelee ikkunasta etupihalle.

Vielä muutama vuosi sitten oma koti ja oma piha tuntuivat kaukaiselta haaveelta, kun pariskunta asui kerrostalossa Helsingin Munkkiniemessä. Kun he saivat tietää lapsen olevan tulossa, päätös Oulun seudulle hakeutumisesta tuntui luontevalta. Molemmat halusivat kasvattaa lapsensa pohjoisemmassa, ja kumpikin oli opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa, joten Oulu oli entuudestaan tuttu.

Oulun Kynsilehdon kautta koti löytyi Oulun naapurikunnasta Kempeleestä. Emilialla on kotonaan valokuvaamo, ja Markku käy töissä Oulussa Bittiumilla, joka on radioteknologiaan huippuyritys – erikoistunut luotettavien ja
turvallisten viestintä- ja liitettävyysratkaisujen kehittämiseen.

Omasta pihasta luksusta arkeen

Onko totta, että Oulun seudulta saa Helsinkiin verrattuna tuplaneliöt samalla rahalla? Tilastollisesti neliöt tuplaantuvat, mutta Emilian ja Markun tapauksessa tuplaneliöt on itse asiassa vähättelyä.
“Meidän asumiskustannuksemme ovat pienemmät kuin Helsingissä ja neliöitä taitaa olla kolme kertaa enemmän, Emilia ynnäilee.

Eikä perhe ole innoissaan pelkästä neliöiden lisääntymisestä. Oma talo, oma piha ja oma rauha tuovat luksusta arkeen.
“Ja jos miettii työmatkoja, niihin kuluu vain puolet ajasta verrattuna Helsinkiin”, Markku jatkaa.

Hänen mukaansa ei ole liioittelua sanoa, että Oulussa ei ole käytännössä ruuhkia ollenkaan.
“Tai jos on, se kestää 15 minuuttia. Ja ruuhkaksi melkein riittää, että kolme autoa ajaa lähellä toisiaan”, Markku naurahtaa.

Edullisempi ja sujuvampi arki houkuttaa Oulussa

Helsingistä muutettuaan Emilia pystyi lisäksi perustamaan valokuvaamiseen keskittyvän yritystoiminnan, kun studion pystyi rakentamaan oman kodin yhteyteen. Yrityksen hän perusti viime vuoden lopulla. Helsingistä pariskunta on jäänyt kaipaamaan eniten sinne jääneitä ystäviään.
”Ja tietenkin jotain keikkoja on Helsingissä enemmän, ja laivat ja Tallinna lähempänä”, Emilia sanoo.

Vaikka Oulun seudun selvästi mitattavissa olevat valtit Helsinkiin verrattuna liittyvät huomattavasti edullisempaan asumiseen ja sujuvampaan arkeen, molemmat nauttivat paljon myös luonnon läheisyydestä.
“Ihan jo liikenteen melua on täällä niin paljon vähemmän. Ja ne pyörätiet! Täällä voi pyöräillä kesät talvet, kun pyörätiet pidetään niin hyvässä kunnossa”, Markku iloitsee.